+30 6984451879

Ριζάρι Έδεσσα

Βιο-Λογική Μελισσοκομία

Βιο-Λογική Μελισσοκομία

Αυτός είναι ο τελευταίος μελισσοκομικός χειρισμός για το έτος που φεύγει. Σήμερα ανοίξαμε τις κυψέλες και κάναμε μια βιολογική εφαρμογή κατά των ακάρεων, βάλαμε τα κουβερτάκια τους και τα κλείσαμε πάλι.

 

Οι μέλισσες το χειμώνα επιβιώνουν χάρη στην ομοιόσταση. Στη διατήρηση δηλαδή σταθερών συνθηκών ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. Για να μπορέσουν να κρατήσουν ζεστή τη Βασίλισσα τους, σχηματίζουν γύρω της μία σφαίρα. Για το λόγο αυτό καλό είναι να μην τις ενοχλούμε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, καθώς αν κρυώσουν μία φορά, τους είναι δύσκολο να επαναφέρουν τις συνθήκες που είχαν πριν ανοίξουμε την κυψέλη τους. Ωστόσο, μία φορά τουλάχιστον, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, επιβάλλεται να ανοίξουμε τα καπάκια ώστε να αλλάξει ο αέρας μέσα στο σπίτι τους.

 

Σήμερα που βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του Χειμώνα, τα μελίσσια έχουν όπως λέμε ξεγονέψει πλήρως. Δεν εκτρέφουν δηλαδή, καμία νέα μέλισσα. Αυτό σε μερικές εβδομάδες θα αλλάξει, καθώς με τις πρώτες ανθοφορίες του χρόνου (άγριο φουντούκι, κράνα κλπ), οι Βασίλισσες θα ξεκινήσουν και πάλι να γεννάνε. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι ο μήνας Γενάρης. Στη διάρκεια αυτού του μήνα, οι ηλικιωμένες μέλισσες πεθαίνουν, χωρίς να γεννιούνται νέες. Δουλειά μας είναι να τις βοηθήσουμε να βγάλουν αυτό το δύσκολο μήνα. Τον Φεβρουάριο τα πράγματα καλυτερεύουν και όσο μπαίνουμε στην Άνοιξη, οι πιθανότητες να απωλέσουμε κάποια κυψέλη ολοένα και λιγοστεύουν.

 

Καλές και ζεστές γιορτές λοιπόν, σε ανθρώπους και μέλισσες!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου