+30 6984451879

Ριζάρι Έδεσσα

Το θρυλικό μέλι Παλιουριού

Το θρυλικό μέλι Παλιουριού

Ένα από τα ανθόμελα υψηλής θρεπτικής αξίας, που παράγονται στη χώρα μας είναι και αυτό του Παλιουριού. Το μέλι αυτό, για το οποίο έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά και κατά το παρελθόν, προέρχεται από τα άνθη του φυτού Paliurus spina-christiτο οποίο είναι γνωστό με πολλά ονόματα. Το γνωρίζουμε ως Παλιούρι, Αγκάθι, Καράτσαλι, Τσαλί, Αγκάθι της Ιερουσαλήμ και Αγκάθι του Χριστού. Πρόκειται για έναν αυτοφυή ανθεκτικό θάμνο, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα πέντε μέτρα. Μπορούμε να το βρούμε στη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Ασία, ενώ στην Ελλάδα, ένας από τους καλύτερους μελισσοκομικούς προορισμούς για Παλιούρι, είναι ο νομός Πέλλας και συγκεκριμένα η περιοχή μεταξύ Έδεσσας και Αριδαίας.

«Το μέλι Παλιουριού είναι εξαιρετικής ποιότητας τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τις μέλισσες που το συλλέγουν. Όταν είναι ανθισμένο το Αγκάθι, οι μέλισσες είναι πιο υγιείς,παραγωγικές και ήρεμες.»

 

 

Το όνομα «Αγκάθι του Χριστού», προέρχεται από τον θρύλο, που θέλει το αγκάθινο στεφάνι που έβαλαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες στο κεφάλι του Ιησού, να φτιάχτηκε από κλαδιά Παλιουριού. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που το ακολουθούν μία σειρά από θρύλους. Για παράδειγμα, λόγω της φυσιολογίας των ανθών του, η μέλισσα μπορεί να το συλλέξει μόνο με καιρό αίθριο, χωρίς άνεμο και βροχή, πράγμα δύσκολο να συμβεί την Άνοιξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι οι μελισσοκόμοι λένε πως θα κάνουν τρύγο από Παλιούρι, μόνο αν είναι θέλημα Θεού.

 

Το ανθόμελο που προέρχεται από το Τσαλί (τουρκ. cali = βάτος), καθώς επίσης και ο καρπός του που είναι σε σχήμα κέρματος έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Στη διεθνή βιβλιογραφία στο μέλι αυτό αποδίδονται ιδιότητες όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού, έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, βελτίωση  της κυκλοφορίας του αίματος και τέλος σημαντική βελτίωση της ανδρικής σεξουαλικής ικανότητας. Στην Ιταλία, σε πολλές ιστοσελίδες παραγωγών, αναφέρουν πως η καθημερινή κατανάλωση 70 γραμμαρίων για ένα μήνα είναι αρκετή για να υπάρξουν εμφανή αποτελέσματα.

 

 

Ένας μύθος σχετικός με το όνομα του θάμνου είναι ο μύθος του Πάλιουρα. Σύμφωνα με αυτόν, ο Πάλιουρας ήταν ένας τσιγκούνης και σκληρόκαρδος έμπορας ενδυμάτων, ο οποίος δεν βοηθούσε καθόλου τους φτωχούς και κατατρεγμένους της ζωής. Κάθε φορά που κάποιος πήγαινε να ζητήσει ελεημοσύνη, τον έδιωχνε με τον χειρότερο τρόπο, βρίζοντας και σπρώχνοντάς τον έξω από το κατάστημα του. Τις δεκάρες που κέρδιζε κλέβοντας τον κόσμο τις περνούσε σε κλωστές και τις είχε πάντα επάνω του κρεμασμένες. Με τον θάνατό του ο Θεός τον έκανε φυτό, το γνωστό μας παλιούρι. Έτσι λοιπόν, κάθε φορά που κάποιος περαστικός διαβάτης περάσει δίπλα του, ο Πάλιουρας, του υπενθυμίζει πιάνοντας με τα αγκάθια του κάποιο σημείο του ρούχου του σαν να του λέει: Κι αυτό το ρούχο δικό μου ήταν! Οι περασμένες δεκάρες στα σχοινιά φαίνονται καθαρά όταν πέσουν τα φύλλα τον Οκτώβρη. Είναι οι χαρακτηριστικοί καφέ ξυλώδεις καρποί του παλιουριού.

1Σχόλιο
  • ΚΑΣΤΡΗΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
    Απάντηση

    Πολύ καλές κριτικές θα θελα να το δοκιμάσω.

    9 Ιανουαρίου 2018 at 16:47

Δημοσίευση σχολίου