+30 6984451879

Ριζάρι Έδεσσα

Τα δικά μας μελομακάρονα

Τα δικά μας μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι από τα σημαντικότερα έθιμα των ελληνικών Χριστουγέννων. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αντίθεση με τα περισσότερα έθιμά μας που είναι ξενόφερτα, τα μελομακάρονα είναι αμιγώς ελληνικής προέλευσης. Ετυμολογικά, το μελομακάρονο προέρχεται από τις λέξεις μέλι και μακαρία που δεν είναι άλλο από ένα κομμάτι άρτου, που συνήθιζαν να προσφέρουν οι αρχαίοι Έλληνες μετά την κηδεία (Ο κουραμπιές είναι τουρκικής προέλευσης καθώς μεταφράζεται, Kuru = ξερό και biye = μπισκότο).

 

Αρχικά τα μελομακάρονα (φοινίκια στη Μικρασιατική διάλεκτο) παρασκευάζονταν από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Η παρακάτω συνταγή που σας δίνουμε είναι μία προσπάθειά μας να δώσουμε μία σύγχρονη εκδοχή, όσο πιο κοντά μπορούμε στην αρχική. Τα μελομακάρονά μας γίνονται ζουμερά με έντονα μελένια γεύση.

 

Απαραίτητα Υλικά

Για το σιρόπι

500γρ. μέλι Πεύκου

440γρ. νερό

400γρ. ζάχαρη

Για τη ζύμη

1000γρ. αλεύρι

1 μπέικιν

1 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. γαρύφαλο

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/2 κ.γ. αλάτι

ξύσμα από δύο πορτοκάλια

100γρ. ζάχαρη

150γρ. χυμό πορτοκαλιού

50γρ. κονιάκ

1 κ.γ. σόδα

400γρ. σπορέλαιο

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα, το γαρύφαλο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Μέσα στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και τη βάζουμε στο μπλέντερ.
  3. Μαζί βάζουμε και το ξύσμα, τη ζάχαρη, το κονιάκ και το λάδι και τα χτυπάμε μέχρι να να ασπρίσει ελαφρώς το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε τα υγρά από το μπλέντερ μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αποκτήσει ομοιογένεια.
  5. Προσπαθούμε να φτιάξουμε μία ομογενοποιημένη ζύμη, με όσο το δυνατόν λιγότερο ανακάτεμα, ώστε να μην βγάλει το λάδι της.
  6. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο γνωστό σχήμα με περίπου 35 γραμμάρια ζύμης έκαστο.
  7. Ψήνουμε στον αέρα, στους 190 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν (20 – 25 λεπτά).
  8. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν, όσο εμείς παρασκευάζουμε το σιρόπι.
  9. Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μία κατσαρόλα και τα δίνουμε μία βράση και το ξαφρίζουμε.
  10. Μόλις πέσει η θερμοκρασία του σιροπιού προσθέτουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι, ενώ τα γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές (15 δευτερόλεπτα από την κάθε πλευρά).
  11. Τα μελομακάρονα μας είναι έτοιμα και μπορούμε να τα σερβίρουμε με τριμμένο καρύδι, ή άλλους ξηρούς καρπούς.

 

Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου