Προφίλ

Νέοι Μελισσοκόμοι, Νέοι Παραγωγοί, Νέοι Έλληνες

Η σειρά Προϊόντων Κυψέλης Μελεάμ, είναι μία προσπάθεια δημιουργίας μελισσοκομικών αγαθών πρωτογενούς παραγωγής, η οποία ξεκίνησε το 2013. Είναι μία πρωτοβουλία παραγωγών – μελισσοκόμων, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Κεντροδυτικής Μακεδονίας και τη Θράκης.

Ασκώντας όπως άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μελισσοκόμων τη λεγόμενη νομαδική μελισσοκομία, οι “κυψέλες Μελεάμ” ταξιδεύουν στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Καβάλας και Ξάνθης. Η ετυμολογία της λέξης “Μελεάμ” προέρχεται από την αλλοίωση της τουρκικής “iyileşen merhem” που σημαίνει, αλοιφή που θεραπεύει. Ίσως σημαντικότερο προϊόν Μελεάμ είναι η κηραλοιφή, της οποίας η συνταγή, αποτελεί οικογενειακό μυστικό για περισσότερο από έναν αιώνα. Από το 2013 και έπειτα, η συνταγή αυτή έχει βελτιωθεί σε τέσσερις νέες εκδοχές, ώστε να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες της σύγχρονης καθημερινότητας. Επιπλέον, από το 2017 και ως αποτέλεσμα τριών ετών διαρκούς επαφής με ιδιαίτερα απαιτητικούς πελάτες στο χώρο του μελιού, δημιουργήθηκε η σειρά των βάζων μελιού με μοναδικό αριθμό. Η ιδέα ουσιαστικά αυτής της σειράς, ήταν να δοθεί στον καταναλωτή η δυνατότητα να γευτεί σπάνια μέλια εξαιρετικά μικρής παραγωγής, που κάθε χρόνο διέφεραν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Έτσι σε αντίθεση με τα βιομηχανοποιημένα μέλια, που πίσω από την ανάγκη να είναι όλα ίδια σε μία μεγάλη σειρά παραγωγής, υπόκεινται σε σωρεία κατεργασιών, ώστε πάντα να είναι το ίδιο προϊόν, τα μέλια Μελεάμ παρέμεναν πλήρως ακατέργαστα και για το λόγο αυτό, ήταν κάθε φορά μία εντελώς διαφορετική εμπειρία.

Αναγνωρίζοντας τη μοναδική προσπάθεια της σειράς Μελεάμ, τον Ιούνιο του 2016, η ΕΡΤ έκανε εκτενή αναφορά σε αυτήν, τόσο στη Ραδιοφωνική της εκπομπή, όσο και στην ιστοσελίδα της.