+30 6984451879

Ριζάρι Έδεσσα

Philosofy

Η μελισσοκομία είναι ίσως η πολυπλοκότερη ενασχόληση του πρωτογενούς τομέα. Ο μελισσοκόμος καλείται διαρκώς να αναζητά τις βέλτιστες μελισσοκομικές πρακτικές. Η διεπιστημονικότητα του αντικειμένου της μελισσοκομίας την καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά συγχρόνως μία δύσκολη και υπεύθυνη ενασχόληση.

Πεποίθησή μας είναι πως σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει ο μελισσοκόμος να σέβεται τη μέλισσα και τη φύση στο σύνολό της, τοποθετώντας τη πάνω από τον εαυτό του και το κέρδος του. Τώρα πλέον η apis mellifera mellifica, η μελιτοφόρος μέλισσα δυσκολεύεται για πρώτη φορά να επιβιώσει χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό πως η ανθρωπότητα δεν θα επιβίωνε χωρίς τον κυριότερο επικονιαστή του πλανήτη. Έτσι λοιπόν λέμε πως η μελισσοκομία, είναι ουσιαστικά μία συνεργασία ανθρώπου και μέλισσας και όχι όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί, η εκμετάλλευση του ενός είδους από το άλλο.

Ο νέος μελισσοκόμος, οφείλει να έχει βαθύτατα οικολογική συνείδηση. Έτσι και εμείς πραγματοποιούμε τις εργασίες μας, σεβόμενοι απόλυτα μέχρι και το τελευταίο μέλος της τελευταίας αποικίας που φιλοξενούμε. Τα προϊόντα μας παράγονται από περισσότερες από 5 εκατομμύρια μέλισσες, καθεμιά από τις οποίες είναι σημαντική για εμάς.

 

Μόνο βοηθώντας τη μελιτοφόρο μέλισσα να ξεπεράσει τις δυσκολίες που εμείς της δημιουργήσαμε, προκειμένου να επιβιώνει στον ολοένα και πιο αφιλόξενο για αυτήν πλανήτη, έχουμε μία ελπίδα να βελτιώσουμε και τις δικές μας συνθήκες διαβίωσης.

Για πρώτη φορά μετά από 12 χιλιάδες χρόνια (την τελευταία εποχή των παγετώνων), ο πλανήτης διέπεται από μία τόσο μεγάλη κλιματική αλλαγή, με σημαντικές αυξομειώσεις θερμοκρασιών στο έδαφός της. Η ανθρωπότητα, θορυβημένη από το γεγονός αυτό, έχει αρχίσει έστω και αργά να αποκτά οικολογική συνείδηση και να συνειδητοποιεί, πως ο άνθρωπος είναι συγκάτοικος στον πλανήτη Γη και όχι ιδιοκτήτης. Έστω και σε αυτή την ύστατη στιγμή, ο άνθρωπος πρέπει να έρθει σε αρμονία με τη φύση και την υπόλοιπη πανίδα. Η μέλισσα, που σε παλιότερο βίντεό μας έχουμε τονίσει ότι είναι ένας από τους παλιότερους και σημαντικότερους κατοίκους της Γης, πρέπει να προστατευθεί, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωση και τη διαιώνιση των φυτών.