+30 6984451879

Ριζάρι Έδεσσα

Πευκόμελο ή Ανθόμελο;

Πευκόμελο ή Ανθόμελο;

Πολύ συχνά συναντάμε ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν πως ο διαχωρισμός των μελιών περιορίζεται μόνο σε δύο είδη, το Ανθόμελο και το Πευκόμελο. Αυτό φυσικά, για κάποιον που γνωρίζει είναι εντελώς ανακριβές. Στη χώρα μας έχουμε μεγάλη γκάμα από είδη μελιού και φυσικά παίρνουν το όνομα τους από το φυτό από το οποίο προέρχονται. Έτσι όταν λέμε ανθόμελο, αναφερόμαστε σε πληθώρα μελιών, μερικά από τα οποία είναι διάσημα στους μυημένους, όπως αυτά της Σουσούρας, του Θυμαριού και της Κουμαριάς.

 

Φυσικά, τα μέλια αυτά είναι για λίγους και εκλεκτούς, καθώς αποτελούν περίπου το 15% με 20% της συνολικής ετήσιας παραγωγής της χώρας μας. Ας δούμε μερικά σπάνια μέλια, που είναι διάσημα στο εξωτερικό και έχουν μεγάλη εμπορική αξία.

 

  1. Καστανόμελο: Το μέλι της Καστανιάς είναι αυτή τη στιγμή το πιο διάσημο από τα μέλια περιορισμένης παραγωγής. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα από τα μέλια που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, ενώ ταυτοχρόνως η ελαφρώς πικρή γεύση του είναι τέτοια που αρέσει στη συντριπτική πλειοψηφία όσων το δοκιμάζουν.
  2. Σουσούρας: Η Σουσούρα, που αλλιώς είναι γνωστή σαν φθινοπωρινό ρείκι ή πυρένι, δίνει ένα μέλι έντονα πικρό με άρωμα που θυμίζει σοκολάτα υγείας. Έχει σκούρο χρώμα και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.
  3. Κουμαριάς: Πρόκειται για το πιο πικρό μέλι της φύσης, που θυμίζει στη γεύση την καμένη καραμέλα. Λόγω της πολύ χαμηλής συγκέντρωσης γλυκόζης προτιμάται από τους διαβητικούς, ενώ συγχρόνως είναι φυσικό διουρητικό και αντισηπτικό του ουροποιητικού.
  4. Πολύκομπου: Ένα ακόμα μέλι που φέρνει στη γεύση της καραμέλας, ανακατεμένη με τη γεύση του κονιάκ. Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο γνωστό, καθώς είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ που είναι υπέρ-πολύτιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
  5. Παλιουριού: Ένα ακόμα ανθόμελο που αποκτά κάθε χρόνο και μεγαλύτερο κοινό. Το γνωστό και ως Τσαλί ή αγκάθι της Ιερουσαλήμ, προσφέρει ένα μέλι που του αποδίδονται πολλές θαυμαστές ιδιότητες με σημαντικότερη την αντιμετώπιση της ανδρικής ανικανότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου