+30 6984451879

Ριζάρι Έδεσσα

Γιατί το μέλι τελικά είναι vegan;

Γιατί το μέλι τελικά είναι vegan;

Μέσα στις επόμενες γραμμές, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στους vegan φίλους μας, γιατί τελικά το μέλι, μπορεί και πρέπει να αποτελεί μέρος της αυστηρής διατροφής τους. Αρχικά, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο αν το μέλι είναι μέρος της vegan διατροφής ή όχι, θα πρέπει πρώτα να αποσαφηνίσουμε τι θα πει vegan;

 

«άνθρωποι με αυξημένες ευαισθησίες για τη φύση και το οικοσύστημα»

 

Vegan λοιπόν δεν είναι, όπως λανθασμένα πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, μίας μορφής αυστηρή δίαιτα. Είναι ένας τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος είναι σε αρμονία με τη φύση και δεν θέλει να καταναλώνει τρόφιμα και να χρησιμοποιεί προϊόντα, τα οποία για να παραχθούν, ταλαιπωρήθηκαν, βασανίστηκαν ή ακόμα και θανατώθηκαν ζώα. Άρα λοιπόν, εξ ορισμού οι Vegan, είναι άνθρωποι με αυξημένες ευαισθησίες για τη φύση και το οικοσύστημα. Όσοι αποφεύγουν να καταναλώνουν μέλι, το κάνουν γιατί βρίσκονται δικαίως σε μία σύγχυση για το τι θα πει μελισσοκομία. Στην εποχή μας, που όλα έχουν βιομηχανοποιηθεί, πραγματικά μπορεί οι μέλισσες να ταλαιπωρούνται σε αχανείς μελισσοφάρμες που παράγουν τεράστιες ποσότητες μελιού καθημερινά. Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά στη χώρα μας.

 

«ο νέος μελισσοκόμος θέλει να είναι σε ισορροπία με τη φύση»

 

Ο μελισσοκόμος οφείλει να είναι ο πρώτος που θα αγαπάει και θα φροντίζει τις μέλισσες. Ο νέος μελισσοκόμος που παρακολουθεί τις παγκόσμιες εξελίξεις στη μελισσοκομία, θέλει να είναι σε ισορροπία με τη φύση. Χρησιμοποιεί βιολογικά σκευάσματα για να τις φροντίζει και να τις διατηρεί υγιείς. Κινητοποιείται καθημερινά ενάντια στους ψεκασμούς φυτοφαρμάκων, είτε μεμονωμένα στον ασυνείδητο παραγωγό που θα συναντήσει δίπλα του, είτε μαζικά στις μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκου (πλέον έχει μείνει μοναδικός κυρίαρχος η Bayer). Αγωνίζεται για να κρατήσει το είδος αυτό ζωντανό, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για την επιβίωση του ίδιου του πλανήτη.

 

Η ήμερη μέλισσα, είναι πλέον αποδεδειγμένα αδύνατο να επιβιώσει μόνη της. Αν οι μελισσοκόμοι σε όλο τον κόσμο σταματούσαν να φροντίζουν τα κοπάδια τους, θα ήταν θέμα χρόνου να εξαφανιστεί αυτό το πανάρχαιο είδος, με καταστροφικά αποτελέσματα για το οικοσύστημα (υπάρχουν και πολλοί άλλοι επικονιαστές, αλλά η ήμερη μέλισσα, apis mellifera, είναι υπεύθυνη για το 85% της γονιμοποίησης της παγκόσμιας χλωρίδας).

 

Συχνά, ο μελισσοκόμος καλείται να απαντήσει σε δύο ερωτήματα.

 

Ναι αλλά δεν τους κλέβετε το μέλι που μάζεψαν γι’ αυτές;

Όχι είναι κατηγορηματική η απάντηση. Η μέλισσα είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να παράγει όσο μέλι μπορεί και όχι όσο χρειάζεται. Έτσι αν μία περίοδο έχει πάρα πολύ μέλι στη φύση, ή αν όπως γίνεται στη χώρα μας, μετακινείς διαρκώς τα μελίσσια σου ώστε να υπάρχουν πάντα λουλούδια στα 3 χιλιόμετρα από τις κυψέλες σου, οι μέλισσες θα συλλέγουν συνεχώς το μέλι που υπάρχει ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ έτσι όλα αυτά τα φυτά, που θα παράξουν τα φρούτα, τους καρπούς και τα βότανα που καταναλώνει ένας vegan.

 

Ναι αλλά μοιραία δεν σκοτώνετε κάποιες μέλισσες στη διαδικασία;

Όχι από πρόθεση φυσικά και όχι περισσότερες από όσα κουνούπια ή μύγες θα σκοτώσει ένας vegan που οδηγάει ένα αυτοκίνητο και σίγουρα πολύ λιγότερες από όσες θα χανόντουσαν αν ο μελισσοκόμος τις εγκατέλειπε στη μοίρα τους. Δηλαδή, θα πρέπει να κρατήσουμε τη σκέψη μας καθαρή και το μυαλό μας ανοιχτό αν θέλουμε να πάμε μπροστά ένα βήμα αυτόν τον πλανήτη που υποφέρει.

Η apis mellifera, ή μέλισσα της μελιτοφόρου, όπως είναι γνωστή στη χώρα μας η ήμερη μέλισσα, είναι ένας από τους παλαιότερους κατοίκους του πλανήτη (πάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια) και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι στην επιβίωσή της. Έτσι ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται για το καλό του οικοσυστήματος, πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τα μεγάλα εργοστάσια, που με τα σύγχρονα μηχανήματά τους ταλαιπωρούν τις μέλισσες και να στηρίξει τον μικρό μελισσοκόμο, ο οποίος θα φροντίζει πάντα τα μελίσσια του ένα προς ένα, σαν να είναι τα παιδιά του. Ιδιαίτερα ένας vegan που λόγω της αυστηρής διατροφής του έχει έλλειψη της βιταμίνης Β12, πρέπει να καταναλώνει φυσικό και ακατέργαστο μέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου